F

2017. május 5., péntek

Mi 4D nyomtatás? - A következő lépés a fejlesztés a 3D nyomtatók

Több éve, tanúi lehettünk a dinamikus fejlődés a technológia  a 3D nyomtatás . Csodáljuk a gyümölcsök nemzett neki köszönhetően. Ez a technika nagy lehetőségeket rejt, és forradalmasíthatja az egész mechanika, az orvostudomány, az űrkutatás és sok más területen. És bár úgy tűnik, hogy még mindig az elején ez az út,  a tudósok  már kíváncsi, mi fog történni. És mi fog történni? Nos, 4D Nyomtatás, természetesen.
4D nyomtatás, vagy ... mi?
Kétdimenziós és háromdimenziós nyomtatás nem kell magyarázni senkinek, kivéve, ha - az első esetben van dolgunk lapos kép, a második: a térszerkezet. Szóval hogyan lehet túllépni ezeket a korlátokat, más szóval: Tehát mi a nyomtatási technika 4D?
A nyomtatási 4D negyedik dimenzió az idő. A hatás a nyomtató nem egy konkrét alany, de a szalag anyag, amely később alakult oly módon, hogy kapcsolja be egy előre meghatározott objektum (alakja).
Idézve New Scienctis:  „4D nyomtatási technika áll nyomtatás objektumok 3D, amely aztán változtatják formájukat idővel, és mozoghat oly módon, hogy utánozza a természetes folyamatok” . Alkalmazások? Meg kell említeni, mindenekelőtt három területen: az építőipar,  az orvostudomány  és  az űrkutatás .
Hogyan működik ez?
Minden alkatrész szükséges a teljes végső tárgy segítségével létrehozott egy 3D-s nyomtató. Tételek vannak kialakítva oly módon, hogy illeszkedjen annyi eleme a legkisebb helyen. Ehhez a tudósok tudásukra, többek között,  a görbe Hilbert . Ennek köszönhetően lehetetlen létrehozni egy nagy tárgy egy kis nyomtató, és ez az egyik legnagyobb előnye ennek a technikának.
A nyomtatott közbenső tárgyak kiválasztotta az összes hajtás - víz hatására mozgó alkatrészek hajolni és csavarodni, hogy kialakítsuk a végső szerkezet. 

Tovább látás 4D Nyomtatás

Jennifer Lewis, a Harvard Egyetem kívánja egyszerűsíteni a folyamatot. -  „Úgy döntöttünk, hogy egy végszó természet és megnéztük a komplex formák a módosított természetes architektúrák, mint a virágok.”
A csapat által vezetett z Lewis igyekezett felülmúlni a jellemzői a növényi sejtek, amelyek tartalmaznak cellulóz-szálak irányadó mértékét azok mozgását. A kutatók keverünk ilyen szálak (fapép) egy poliakrilamid-hidrogél - kocsonyás anyag bővülő vízben. Ennek eredményeként egy elemet nyomtatva 3D nyomtató a mellett ez a kombináció csak egyre hosszabb, de nem nőnek az oldalán.
A kutatócsoport is kidolgozott egy matematikai modellt, amely lehetővé teszi, hogy nyomtatni tárgyak különböző típusú ráncok, sőt íves formák. -  „Mi lehet programozni a hajlítás, csavarás, gyűrődés”  - mondja Lewis.
Hogy teszteljék a technikát, a kutatócsoport nyomtatott két virágot, ami a felszínen ugyanúgy néz ki, de hatása alatt a víz fejlesztése különböző módon. Megpróbálták hűen reprodukálja a specificitása orchideák. Az eredményeket - mint a legtöbb kielégítő. 
Különben is, nézd meg magad a videón közzétett Harvard csatorna a YouTube-on:

Mi a következő lépés?

Nehéz megjósolni, hogy pontosan mit fognak irányulni fejlesztése irányába a 4D technológia. Azonban, akkor magától értetődőnek, hogy ez a fejlődés kell előre. De tudjuk, hogy milyen tervei egy kutatócsoportja Harvard Unwiersytetu.
A csapat szeretné használni a technológiát tissue engineering. Kísérlet az lesz, hogy kiegészítse a szerkezet az élő sejtek és végül tenyészteni új testületeket. Ha ez sikerül, akkor lehet tanúi újabb forradalom az orvostudományban, ezúttal a transzplantáció. Továbbra is talán ezért már nem csak tartani a drukkolás. 
És miért írom szó? A nem azért, mert nem lehet elrejteni, hogy ha a nyomtatás 4D fogják használni nagyrészt lehetőségeit 3D nyomtatók, amelyek ismét bővíti a lehetőségeket a cég vagy a GCC Group
Forrás: New Scientist, a Harvard Egyetem, SJET, TED, Összekötõk Lab, a Discovery News

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése